top of page

Gyakori kérdések

Tervezési információk:

  Új családi házak, villák, valamint meglévő épületek átalakításának, bővítésének építész terveit készítem.

   Arra a kérdésre, hogy az adott telekre és környezetre, valamint életvitelre és érzelmi kötődésre mi az ideális megoldás, egy kölcsönös tiszteleten múló párbeszéd során kirajzolódó, a helyi elírásokat is figyelembevevő koncepció, majd az ebből kifejlődő terv ad választ.

 

A tervezés szakaszai:

A telefonon vagy e-mailen történő megkeresést követően egyeztetünk egy találkozót.

Elérhetőségeim: 06 20 458 76 48 vagy 06 23 378 785
E-mail: ttarnay@gmail.com

 

     Megbeszéljük a tervezési programot. Helyszínrajz és tulajdoni lap fontos hogy legyen. Ezen alapadatok vannak a tervezéshez. Ismertetem a tervezési díjat és a várható, egyéb költségeket. Megismerem a helyszínt, és a vonatkozó építési előírásokat. 

Érdemes telek vétel előtt érdeklődni a helyi hivatalban, hogy az elképzelésük megvalósítható e, mert nagyon gyakori, hogy mediterrán épületet szeretnének olyan településen, ahol kizárják az alacsony tetőhajlásszög megalkothatóságát. Ugyanilyen fontos, hogy a telek fekvése, mérete és hogy a talaj teherbírása megfelel-e. Tisztázandó a beépítési % a szintterület mutató, az építménymagasság.Szükség szerint kérek rétegvonalas helyszínrajzot és talajmechanikai szakvéleményt.

Ismételten átbeszéljük a tervezés tárgyát, (meglévő ház bővítése, átalakítása, új lakóház építése stb.), körbejárjuk a stílust, a részleteket, nézünk képeket könyveket meglévő házakat, hogy tudjam mit is szeretnének. Ha a helyi építési szabályzattal is összhangban van az elképzelés, úgy elkezdődik a tervezés.

Vázlattervek készülnek, amelyek fokozatosan közelítenek a kész műhöz. Ezek előbb ceruzás, filces skicc-pauszos rajzok, olykor némi színnel vidítva, majd később archicades gépi rajzok készülnek pontos méretekkel, tömegvázlatokkal, stb. Vannak tervek, amiket magam szerkesztek fel, hagyományos módon, kézi kidolgozással.

Az illetékes hivatallal egyeztetünk. Ha kialakult a végső forma, úgy a tervek kiegészülnek a törvényben előírt számos dologgal, műleírással, energetikával, tartószerkezeti munkarésszel. Ez utóbbi kettőt kollegáim készítik.

Létványtervet Homola László készíti.

 Dióhéjban ennyit lehet mondani, a többit személyesen.

 

Kérem vegyék figyelembe, hogy a tervek elkészítése időigényes, valamint a beköszöntött új korszak miatt, akár új a magán személy által építendő lakóház, akár  egy bővítés, az bejelentés köteles. A bejelentési dokumentáció tartalmáról jogszabály rendelkezik.

Tarnay Tünde

bottom of page